Vad är det som skall göras vid den dagliga skötseln och varför skall den vara daglig? Svaret på den sista frågan är att du och din hund skall veta vad som skall ske, övning ger färdighet även i hantering av hund. Dessutom kommer du att snabbt upptäcka förändringar i hundens hälsa som kan åtgärdas i tidigt skede, vilket minskar både kostnader för dig och lidande för hunden.
- Nosen- titta efter skador eller förändringar. Hunden skall inte upplevas som ”snorig” även om klar vätska ibland kan rinna från nosen.
- Ögonen- torka rent med en fuktig bomullstuss och om hunden är det minsta irriterad eller verkar ha ont i sina ögon kontakta veterinär omgående.
- Tänderna- titta efter skador eller förändringar även i själva munhålan. Borsta hundens tänder en gång i veckan för god munhygien och för att förebygga tandlossning och karies.
- Öronen- lukta i hundens öron, om förändring i doft kan detta vara tecken på sjukdom. Plocka bort päls i de synliga delarna av öronen för bättre ventilation(mycket viktigt på raser med mycket päls). Torka rent då och då i hundens ytteröra och var även här observant på ev avvikelser.
- Tassar- kontrollera att trampdynorna är hela och mjuka. Om de är mycket torra och börja spricka rådgör med veterinär om lämplig behandling. Se till att det inte fastnar föremål(exv kardborrar) eller smuts som tjära, tuggummi och annat kletigt mellan tår eller trampdynor. Klipp bort päls som växer så att det stör tassens naturliga funktion. Var extra observant på vintern och skölj tassarna regelbundet om de dagligen utsätts för salt.
- Klorna- klipp eller slipa dem 1ggr/vecka. Det är bättre att klippa ofta och smått för att slippa alla skador som kan uppkomma vid för långa klor.
- Hull- hundens vikt och hull beror på ras men en regel är att du skall kunna känna revbenen om du stryker längs hundens sida, inte trycker. Däremot skall inte hundens höftben vara framträdande(inte som tjuren Ferdinands mamma ni vet). Övervikt är lika allvarligt hos en hund som hos en människa och bör åtgärdas men inte genom att svälta den till rätt vikt. Vänd dig till veterinär om hunden har kraftig övervikt men även om din hund är mycket mager så kan detta behöva behandlas professionellt.
- Urinvägar- kontrollera efter flytningar. Hos hanhundar är det vanligt och inte så allvarligt men bör ändå åtgärdas för att inte bli kroniskt medan det på tikar bör omgående kontrolleras av veterinär om hunden drabbas av flytningar.
- Juver- kontrollera och känn efter förändringar. Minsta misstanke bör föranleda ett veterinärbesök.
- Hud- Känn genom hundens hud, saker som är svåra att upptäcka med ögat är lätta att hitta med fingrarna tex fästingar, skador i huden, knutor och utslag.
- Päls- Hitta rätt redskap till din typ av ras och ha som regel att gå genom pälsen en gång i veckan antingen det behövs eller ej. Denna vana är lätt och snabbt avklarad med kortpälsade hundar och tar längre tid och större arbetsinsats på pälsade jyckar men oavsett vad så skall du även hålla utkik efter ohyra eller andra förändringar. Hur ofta du badar din hund är en smaksak.
- Analöppning- kontrollera att det inte sitter smuts som irriterar och att hunden inte har besvär med sin rumpa för då kan den behöva få hjälp av en veterinär Det kan vara bra att ha provat att ta tempen på hunden några gånger när den mår bra för att känna till hundens ”utgångsläge” och att ni båda vet hur det skall gå till.
Om du skall kontakta din veterinär så är det bra om du kan tala om följande.
- Hundens ras, ålder, kön
- Allmän tillstånd (pigg,slö,orolig…)
- Aptit/Dricker
- Kräkningar eller onormalt dreglande
- Avföring
- Dålig lukt munhåla eller öron
- Bleka slemhinnor
- Ev medicinering