Vem kan delta
Vuxna, med någon form av funktionsnedsättning, som har ett genuint hundintresse och en vilja att utbilda sig och sin hund för att få en lättare vardag i hemmet.
Familjer med barn, med funktionsnedsättning, där hunden kan underlätta vardagen med barnet för familjen på olika sätt och naturligtvis måste även här finnas genuint intresse och vilja hos föräldrarna att utbilda hunden.
SMART som begrepp
SPECIFIKT – målet skall vara tydligt och konkret.
MÄTBART – målet skall vara mätbart t ex i tid och kvantitet.
ACCEPTERAT – jag vill jobba mot målet.
REALISTISKT – målet är möjligt att göra för mig.
TIDSSATT – målet har en tidsram.
Utbildningsplan
Framtagning av ny utbildningsplan som skall vara anpassningsbar efter varje persons eller familjs funktionsnedsättning, behov och vardag. Utbildningen kommer att vara både teori och praktik. Träffarna skall ske i hemmet och i närmiljön.
Utbildningens längd
Det kan vara mellan 6–12 månader. Även detta skall vara flexibelt för att kunna anpassas utifrån förkunskaper och behov hos varje enskild deltagare och hund.
Hundarna som utbildas
Det är deltagarnas egna hundar och hundar som redan finns i familjerna. Hundarna som deltar kan vara i ålder 4 månader och ca 7 år vilket är en stor skillnad mot antagningen till certifierade assistanshundar där ålder skall vara mellan 1 och 3 år.
Alla raser välkomnas så länge hunden fungerar bra med sin familj. Inga förkunskaper krävs varken hos ägare eller hund. Hunden får inte visa stark stress eller stark aggressivitet i vardagssammanhang.
SMART handledning
Eftersom det troligtvis kommer att vara stora skillnader i de personligt satta målen; i vad de olika deltagarna vill nå och även i vilka moment de strävar mot, så är det viktigt med handledning där var och en av utbildarna får stöd. Projektledaren överblickar också den pedagogiska utvecklingen för varje enskild deltagare då utbildarna redovisar steg för steg. Projektledaren ansvarar också för att ta fram och utveckla det utbildningsmaterialet som behövs i projektet.