Vad är en assistanshund?
Assistanshund är ett samlingsbegrepp för servicehundar, signalhundar och medicinskt alarmerande hundar (till exempel diabeteshundar och epilepsihundar) samt ledarhundar. Dessa hundar är specialtränade för att hjälpa sina förare/brukare utifrån deras funktionsnedsättning och behov i vardagen.
En assistanshund arbetar för en specifik person i många miljöer till skillnad mot t ex terapi-, läs- och vårdhundar som arbetar mot många personer i en specifik miljö t ex ett äldreboende eller en skola.
Vad är en servicehund? Och vad gör den?
Servicehunden hjälper ägaren med fysisk funktionsnedsättning med olika praktiska sysslor hemma och i offentlig miljö. Alla servicehundar måste kunna plocka upp tappade och ombedda föremål. Obligatoriskt är också att hunden kan larma och hämta hjälp.
Därutöver tränas hunden till en mängd olika moment vilka styrs av ägarens behov i vardagen. Hunden kan till exempel lära sig att hjälpa till att betala i butikskassan, trycka på knapp vid övergångsställe, plocka upp vantarna, öppna och stänga dörrar, bära väskan, leta reda på nycklarna, dra av kläder, knyta upp skorna, vara skickebud till mamma, tända och släcka lampor, hämta telefonen som ringer eller larma om barnet behöver hjälp.
Vad är en signalhund och vad gör den?
Signalhunden hjälper ägaren med hörselnedsättning eller dövhet att markera och påvisa ljud både i hemmet och i offentlig miljö. Alla signalhundar ska kunna markera brandlarm och detta är enda gången hunden inte påvisa ljudkällan. Sättet att markera genom att lägga sig ner på frågan ”vad” är samma över hela världen. Dessutom ska hunden också kunna larma och hämta hjälp. Dessutom ska de spontant plocka upp saker som föraren tappar då man ju inte hör det man tappar och därför inte kan be hunden om hjälp.
Därutöver tränas hunden till att påvisa de ljud som föraren behöver i sin vardag, exempelvis när någon ropar ens namn, om väckarklockan eller telefonen ringer, vid sms, när det micron plingar eller när det kommer ett utryckningsfordon.
Vad är en medicinskt alarmerande servicehund och vad gör den?
Medicinskt alarmerande hundar – diabeteshundar, epilepsihundar och narkolepsihundar – reagerar och varnar på ägarens förändrade hälsotillstånd så att det finns tid att sätta sig i säkerhet, äta eller ta medicin. Denna tidsaspekt ökar tryggheten i massor för både ägaren men också för anhöriga och familj.
Diabeteshunden hjälper till att hålla reda på blodsockernivån; vid låg nivå måste ägaren äta något och vid hög ta insulin. Och här kan man välja vilka värden som hunden ska markera utifrån personens ålder och behov t ex små barn är andra parametrar än om det gäller en vuxen person. Möjligheten att få ett jämnare blodsocker över tid ger långsiktiga vinster då slitaget på kroppen blir mindre.
Då både diabetes och epilepsi är livshotande tillstånd så finns det mängder med historier och tillfällen då hundarna har räddat liv. Tack vare hundens förmåga avlastas de vuxna runt om barnet och behöver inte ha högsta beredskap hela tiden. Och barnets självständighet kan utvecklas naturligt genom att kunna leka bakom stängd dörr eller gå själv på toaletten utan att en vuxen t ex läraren måste lämna resten av klassen för att frågar om allt går bra.
Hundarna tränas i att kunna hämta det föraren behöver för att må bättre. Även alarmerande assistanshundar ska kunna plocka upp föremål som blodsockermätare eller medicin. Mycket viktigt moment är att kunna larma och hämta hjälp.
Servicehundar för NPF
Servicehunden som arbetar åt en person med NPF diagnos hjälper barnet att hantera situationer både i hemmet och i offentlig miljö. Hunden blir som ett ankare när intryck och känslor ”kapar” hjärnan och med denna hjälp så kan familjen göra saker tillsammans på ett sätt som inte tidigare funkat. Likaså kan hunden ge djuptryck, närhet och trygghet vid jobbiga besök hos t ex läkare, tandläkare eller vid prov och redovisningar inför andra. För de sk hemmasittarna kan servicehunden vara det som gör skolgången möjlig igen.
Hunden kan fungera både som barriär eller isbrytare i sociala sammanhang t ex när man så gå genom en folkhop så följer man hunden som banar väg åt en eller när man vill ta kontakt men inte förmår så kan hunden bli en naturlig kontaktpunkt. Likaså kan hunden läras bryta mardrömmar eller när barnet fastnar i beteenden.
Dessutom ska hunden spontant plocka upp saker som föraren tappar då man inte märker att man tappar. Och precis som signalhunden tränas den till att påvisa de ljud som barnet behöver i sin vardag, exempelvis när föräldern ropar, om väckarklockan, telefonen ringer eller vid sms.