SMARTa tips

Här hittar du olika tips och trix kring hundträning som kan vara till nytta i vardagen.

Miljöträning

Miljöträning – roligt och nyttigt för alla

Målet med miljöträning är att hunden ska vara trygg och vara nyfiken och positiv i nya miljöer utan onödig rädsla och stress. Kunna koppla av oavsett vad som händer runt om och kunna lyssna/samarbeta med sin förare utan att bli störd och tappa koncentration.

Många hundägare förväntar sig detta av sin hund utan att ha tränat det överhuvudtaget och tappar tålamodet när hunden ej kan lyda i dessa, för hunden, ovana situationer. Sådant som hunden kan i vanliga fall blir som bortblåst och den kanske blir extra dragig i kopplet eller skällig eller klängig på hundägaren. Då är det dags att stanna upp och ”bara vara” tills hunden har lugnat sig och kan lyssna igen.

Se till att 1 gång i veckan besöka ett nytt ställe med valpen/hunden som den får undersöka i eget tempo. Hitta därefter en bra plats att sitta för att titta och koppla av; låt hunden ”landa” och hinna bli nyfiken. Tänk på att detta kan ta lång tid men att ha tålamod nu ger 1000-falt igen.

Förslag på miljöer:
Bondgårdsmiljö
Stadsmiljö (centrum)
Stadsmiljö (ej centrum)
Hav och strand
Hamn med båtar och dylikt
Parkeringshus
Järnvägsstation
Busstation
Dagis/skola
Åka hiss
Gå i trappor
Åka bil, buss, tåg
Besöka veterinärmottagning (utan påföljande behandling)
Flygplats (vänthall)
Trafikerad miljö
Skogen
Motionsspår
Djurgård

Viktigt är att INTE GE NÅGON UPPMÄRKSAMHET om hunden reagerar eller visar rädsla!! Då skriver du bara under på att det är något konstigt!

Inkallning

”Tusen” belöningar som förbättrar hundens HIT!

Ett säkert kort för att förbättra sin inkallning är att se till att hunden förknippar ”hit” med allt det som den älskar och uppskattar. Viktigt är att just ladda det unika ordet HIT och inte ”kom” eller något annat ord som vi missbrukar i dagligt tal. Det är ju sällan man kallar på sina barn med HIT (ej heller sin äkta hälft).

Prova denna CHECKLISTA varje dag i 1 vecka så ska ni se att hörsamheten ökar markant hos hunden. Sätt ett kryss för var gång du använt en förstärkning.

Ju fler kryss per dag ju snabbare och bättre resultat.

 ”Hit” plus liten godbit
 ”Hit” plus flera godbitar
 ”Hit” plus en ”jackpot” exv en HEL lunchkorv
 ”Hit” plus ta fram kopplet för promenad
 ”Hit” plus matdags
 ”Hit” plus kelstund
 ”Hit” plus lek
 ”Hit” plus klia hunden på bästa stället
 ”Hit” när Du kommer hem till hunden
 ”Hit” plus pussar/vara riktigt nära
 ”Hit” plus favorit leksaken
 ”Hit” plus paket med godbit i
 ”Hit” plus släng ut en näve godis i gräset som hunden får leta upp
 ”Hit” plus bära stor pinne tillsammans
 ”Hit” plus leka tafatt, hunden får jaga Dig INTE tvärtom
 ”Hit” plus springa ikapp
 ”Hit” plus få bära något
 ”Hit” plus dragkamp en kort stund
 ”Hit” plus en favorit övning
 ”Hit” plus sitt ner en stund hos hunden och prata om hur duktig den är

Naturligtvis passar inte allt alla hundar. Har du en mycket liten ras och ger den en lunchkorv varje dag i en vecka så kommer den att ”rulla” fram istället.

Om du stryker något för att det inte passar din hund, lägg till något bättre i stället så det totala antalet förstärkningar fortfarande är 20.

(Denna lista är tagen ur boken Hand med Hund Vardagslydnad, PRISMA)

Lättare promenader

Lättare hundpromenader         

Börja med att lägga in pauser på promenaden; sätt er på en bänk och läs en bok medan du bjuder hunden på godis lite då och då. Det är viktigt att du inte låter dig stressas av att din hund tjatar om att ni ska fortsätta.

Förutom dessa pauser skall du lägga in uppgifter under promenaden som hunden får lösa. Det kan vara som att trassla rätt kopplet som kommit runt ett träd eller om tassen. Du hittar en stig genom ett buskage där han måste följa dig för att inte fastna eller en spång över ett vattendrag där ni inte får plats båda på en gång. Det finns massor av ”naturliga hinder” både i skogen och i stadsmiljö. En elev till mig fick sätta detta i system, att trassla till det för hunden, under en vecka och resultatet blev en mer lyhörd hund som verkligen SÅG var matte tog vägen.

Aktiva promenader är ett säkert kort för bättre kontakt under promenaderna.

  • Göm leksaker i buskage
  • Göm godbitar i barken på träd
  • Tappa grejor typ koppel & vantar under promenaden som hunden får plocka upp
  • Klättra på stockar, stenar och bänkar
  • Göm dig och låt honom leta(kan göras i flexikoppel eller lina)
  • Cirkuskonster typ att balansera godis på nos

Checklista mot drag i koppel

  • Akta så du själv inte drar i kopplet
  • Se till att dragandet ALDRIG lönar sig
  • Byta riktning ofta under promenaden
  • Bli en ”motfallskärring” – gör tvärtemot vad hunden förväntar sig
  • Överraska hunden och bli oförutsägbar för hunden
  • Hitta spännande saker under promenaden som kompisar, ben, leksaker, bilen, husse, godbitar…
  • Lägg in korta aktiveringspass under promenaden
  • Om hunden drar; stanna och vänta tills hunden slutar ”streta” i kopplet
  • Belöna alla kontakttagande från hundens sida, framförallt ögonkontakt. Variera belöningsform för bästa effekt.

Målet är att hunden anpassar sitt tempo efter ditt tempo (inte på kommando) dessutom ökar hundens engagemang och hörsamhet gentemot oss vilket i sin tur ökar våra chanser att styra hunden verbalt och med vårt kroppsspråk!!

Klickerträning

Nybörjarregler vid klickerträning

Börja med att ladda klickern. Gör i ordning cirka 20 små bitar av ett mjukt godis som hunden älskar. Ge godbitarna samtidigt som du klickar. Det är viktigt med timing, dvs när hunden får smaken av godiset i munnen så kommer klicket. Detta upprepas ett par gånger per dag i 3 – 4 dagar. Sen är det dags att kontrollera om hunden har anammat klickern. Klicka en gång när hunden är ouppmärksam. Om hunden reagerar har den förstått om inte fortsätt med att ladda klickern några dagar till. Gör om testet.
Du laddar bäst klickern utomhus och med handen och klickern bakom ryggen eller klickern i en ficka.

 Checklista

  1. Godiset skall vara mjukt och i små bitar
  2. Träna i korta pass. Gör övningen 3 gånger och sen paus upprepa ev. övningen 3 gånger igen sen slut! Bättre med 3-4 korta träningstillfälle på en dag än ett långt.
  3. Börja träningen på en plats hunden är van vid och med så lite andra störningar som möjligt.
  4. Ha tålamod att vänta ut hunden. Den skall ju lista ut vad du vill att den skall göra. Det kan ibland ta tid!
  5. KLICK BETYDER ALLTID GODIS! Belöna när hunden gör rätt!! Ignorera ”felen”’
  6. Vad hunden gör efter klicket har ingen betydelse för inlärningen.
  7. När hunden lyckats – Bryt övningen! Alltid bäst att sluta med ett lyckat resultat!
  8. Om hunden inte verkar koncentrerad på vad ni gör, eller tappar koncentrationen under en övning. Ta ”Time-out” och lägg undan godiset och klickern till nästa övningstillfälle!
  9. När du kan sätta pengar på att hunden kommer att göra det du förväntar dig. Lägg till kommandot precis när hunden gör rätt. Ex. Sitt – När hunden gör första ansatsen till att sätta sig säg kommandot. BELÖNA!

Lycka till!

Skötselträning

Daglig skötsel

Vad är det som skall göras vid den dagliga skötseln och varför skall den vara daglig? Svaret på den sista frågan är att du och din hund skall veta vad som skall ske, övning ger färdighet även i hantering av hund. Dessutom kommer du att snabbt upptäcka förändringar i hundens hälsa som kan åtgärdas i tidigt skede, vilket minskar både kostnader för dig och lidande för hunden.

  • Nosen- titta efter skador eller förändringar. Hunden skall inte upplevas som ”snorig” även om klar vätska ibland kan rinna från nosen.
  • Ögonen- torka rent med en fuktig bomullstuss och om hunden är det minsta irriterad eller verkar ha ont i sina ögon kontakta veterinär omgående.
  • Tänderna- titta efter skador eller förändringar även i själva munhålan. Borsta hundens tänder en gång i veckan för god munhygien och för att förebygga tandlossning och karies.
  • Öronen- lukta i hundens öron, om förändring i doft kan detta vara tecken på sjukdom. Plocka bort päls i de synliga delarna av öronen för bättre ventilation(mycket viktigt på raser med mycket päls). Torka rent då och då i hundens ytteröra och var även här observant på ev avvikelser.
  • Tassar- kontrollera att trampdynorna är hela och mjuka. Om de är mycket torra och börja spricka rådgör med veterinär om lämplig behandling. Se till att det inte fastnar föremål(exv kardborrar) eller smuts som tjära, tuggummi och annat kletigt mellan tår eller trampdynor. Klipp bort päls som växer så att det stör tassens naturliga funktion. Var extra observant på vintern och skölj tassarna regelbundet om de dagligen utsätts för salt.
  • Klorna- klipp eller slipa dem 1ggr/vecka. Det är bättre att klippa ofta och smått för att slippa alla skador som kan uppkomma vid för långa klor.
  • Hull- hundens vikt och hull beror på ras men en regel är att du skall kunna känna revbenen om du stryker längs hundens sida, inte trycker. Däremot skall inte hundens höftben vara framträdande(inte som tjuren Ferdinands mamma ni vet). Övervikt är lika allvarligt hos en hund som hos en människa och bör åtgärdas men inte genom att svälta den till rätt vikt. Vänd dig till veterinär om hunden har kraftig övervikt men även om din hund är mycket mager så kan detta behöva behandlas professionellt.
  • Urinvägar- kontrollera efter flytningar. Hos hanhundar är det vanligt och inte så allvarligt men bör ändå åtgärdas för att inte bli kroniskt medan det på tikar bör omgående kontrolleras av veterinär om hunden drabbas av flytningar.
  • Juver- kontrollera och känn efter förändringar. Minsta misstanke bör föranleda ett veterinärbesök.
  • Hud- Känn genom hundens hud, saker som är svåra att upptäcka med ögat är lätta att hitta med fingrarna tex fästingar, skador i huden, knutor och utslag.
  • Päls- Hitta rätt redskap till din typ av ras och ha som regel att gå genom pälsen en gång i veckan antingen det behövs eller ej. Denna vana är lätt och snabbt avklarad med kortpälsade hundar och tar längre tid och större arbetsinsats på pälsade jyckar men oavsett vad så skall du även hålla utkik efter ohyra eller andra förändringar. Hur ofta du badar din hund är en smaksak.
  • Analöppning- kontrollera att det inte sitter smuts som irriterar och att hunden inte har besvär med sin rumpa för då kan den behöva få hjälp av en veterinär Det kan vara bra att ha provat att ta tempen på hunden några gånger när den mår bra för att känna till hundens ”utgångsläge” och att ni båda vet hur det skall gå till.

Om du skall kontakta din veterinär så är det bra om du kan tala om följande.

  1. Hundens ras, ålder, kön.
  2. Allmän tillstånd (pigg,slö,orolig…)
  3. Aptit/Dricker
  4. Kräkningar eller onormalt dreglande.
  5. Avföring.
  6. Dålig lukt munhåla eller öron.
  7. Ev medicinering.

Apporteringslekar

Roliga och udda sätt att träna inför apportering.
Hitta något borttappat.
Promenera med hunden och släpp ner något, som är ditt, bakom dig utan att hunden märker det. Fortsätt lugnt vidare framåt ca 15 meter. Vänd sedan och gå tillbaka på stigen och ”leta” tillsammans. Var uppmärksam på om hunden nosar eller tittar på föremålet, ge då massor av uppmärksamhet och även någon godbit som förstärkning. Är hunden ointresserad prova med ett större föremål som den ej kan missa Belöna till och med om den skulle snubbla på ”saken”.

Hitta en av flera.
Ta en pinne, kotte eller något annat från naturen. Håll det i Din hand i 2-3 minuter. Se till att Du kan känna igen hur just er sak. Visa den för hunden och kasta sedan den bland alla andra pinnar. Skicka hunden att leta. Här behöver De flesta hundar tid på sig men försök inte att styra den i rätt riktning. Det är hunden som har den fenomenala näsan. Kommando: SÖK eller LETA.

Skickebud med föremål.
Här krävs det att ni är två som kan träna tillsammans. Ha hunden hos dig och uppmuntra den att ta ex v en penna och så fort den tar föremålet i munnen kallar näste man till sig hunden. Hunden skall ha belöning även om den bara tog ett steg i rätt riktning med föremålet i munnen. En praktisk övning i hemmet.

Ta upp och ge föremål i handen.
Promenera med hunden och tappa kopplet (gäller inte rymmare). Stanna som om ni inte kan gå vidare utan att du får kopplet. Minsta lilla ansats från hunden att markera eller peta på kopplet förstärks och du tar emot kopplet för att fortsätta promenaden. Detta ser hunden och minns tills nästa gång. Utveckla genom att hjälpa till mindre och mindre.

© Copyright - Smarthund 2019
X